Cukry (sacharidy)

Cukry (sacharidy) sú základnou zložkou všetkých živých organizmov a najrozšírenejšou skupinou organických látok. Poznanie štruktúry a vlastností sacharidov je nevyhnutné k porozumeniu ich úlohy v organizme človeka, kde sú cukry najvýznamnejším energetickým zdrojom pre bunky.

Denný príjem sacharidov potravou je u človeka 300 - 500 g. Organizmus ich dostáva prevažne vo forme polysacharidov (60 % škrob), disacharidov (30 % sacharóza), zvyšok tvoria ostatné disacharidy a monosacharidy.

Funkcie sacharidov

-  sacharidy sú významným a najrýchlejšie zužitkovateľným zdrojom energie

-  sú substrátom na syntézu metabolicky významných látok

-  sú súčasťou DNA a RNA

-  tvoria membrány nižších organizmov a vo forme komplexných liposacharidov, glykoproteínov a proteoglykánov sú súčasťou membrán a tkanív živočíchov a človeka

-  zohrávajú významnú úlohu vo vnútro a medzibunkovej komunikácii a imunite

-  človek ich vie syntetizovať z aminokyselín. Aj napriek tomu nízkosacharidová a vysokoproteínová alebo lipidová diéta vedie k strate dusíka a metabolickej acidóza.


Delenie sacharidov

Sacharidy sa delia na:

Monosacharidy 

Monosacharidy sú najjednoduchšie cukry. Obsahujú najmenej tri a maximálne deväť atómov uhlíka. 

Oligosacharidy

Oligosacharidy obsahujú vo svojej molekule 2 – 10 monosacharidových jednotiek. Sú dôležitou súčasťou zložitých lipidov a proteínov, plnia stavebnú a regulačnú funkciu.

Polysacharidy

Polysacharidy sú tvorené veľkým počtom monosacharidových jednotiek. Sú základnou zložkou bunkových stien rastlín a baktérií. Škrob u rastlín a glykogén u živočíchov slúžia ako zásobné látky.


Základné monosacharidy

Medzi základné monosacharidy patrí glukóza , fruktóza a galaktóza.

 - obrázky

Gukóza

Glukóza alebo hroznový cukor je základný monosachrid ľudského organizmu. V chemických vzorcoch sa značí symbolom Glc. V čistom stave ide o bielu kryštalickú látku so sladkou chuťou. Vyšetrenie hladiny glukózy v krvi patrí v medicínskej praxi medzi najčastejšie vyšetrenia. Vypovedá o aktuálnom stave a správnej regulácii sacharidového metabolizmu.

obrázok glukóza



Cukrovka 

Najčastejšou chorobou súvisiacou s porušením regulácie metabolizmu glukózy je cukrovka. Cukrovka spôsobuje dlhotrvajúce zvýšené hladiny glukózy v krvi a s tým spojené nasledovné zmeny v organizme:

-  nežiaducu glykozyláciu proteínov a hemoglobínu spojenú s poškodením orgánov - sietnice, obličiek, nervov, cievy a ďalších 

-  objavenie glukózy v moči - pri prekročení hladiny glukózy v krvi nad 10 mmol/l. Glukóza naberá vodu a jej prestup do moču spôsobuje nadmerné močenie a život ohrozujúcu dehydratáciu

- nedostatočný prísun glukózy do buniek s následným náhradným využívaním tukov ako hlavného zdroja energie, čo má za následok nadmernú tvorbu ketolátok, spojenú s acidózou


Okrem diagnostiky cukrovky sa vyšetrenie hladiny glukózy v krvi využíva pri diagnostike ďalších chorobných stavov, spojených so zmenou sacharidového metabolizmu (ochorenia pečene, hormonálne poruchy, niektoré nádory, vrodené metabolické poruchy, otravy a podobne).


Disacharidy

Disacharidy patria medzi oligosacharidy. Ide o cukry zložené z dvoch sacharidov. Medzi najvýznamnejšie disacharidy patrí sacharóza, maltóza, laktóza a izolaktóza. Disacharidy sa po príjme potravou štiepia enzýmami v čreve na monosacharidy a vstrebávajú sa. Toto štiepenie majú za úlohu enzýmy disacharidázy, nachádzajúce sa v črevných bunkách - laktáza, maltáza, izomaltáza a sacharáza.

 
Prejavom chýbania enzýmov disacharidáz bývajú vodnaté hnačky, brušný dyskomfort (nadúvanie, bolesti) a u detí neprospievanie. Na odstránenie týchto nepríjemných príznakov niekedy stačí úplne vynechať konkrétny disacharid, ktorý spôsobuje problémy (napr. laktózu pri intolerancii laktózy).


Polysacharidy

Polysacharidy sú sacharidy zložené z veľkého počtu molekúl navzájom spojených jednoduchých cukrov. Zvyčajne sa nerozpúšťajú vo vode, len napučiavajú a nemajú sladkú chuť. Pre organizmy sú to látky zásobné alebo stavebné. 

Stavebnou jednotkou polysacharidov je väčšinou glukóza. Medzi najvýznamnejšie polysacharidy patrí škrob a celulóza. Pôsobením kyselín a enzýmov sa štiepia na glukózu a v tejto forme sa vstrebávajú v črevných bunkách priamo do krvi.

Glykogén

Glykogén je polysacharid, ktorý si bunky organizmu vytvárajú ako zásobnú formu sacharidov. Je zdrojom energie v metabolizme. Vzniká spájaním glukózových jednotiek do rozvetvených reťazcov.

Syntéza a odbúravanie glykogénu

Glykogén sa syntetizuje a odbúrava v pečeni a vo svaloch. Funkcia glykogénu v pečeni a vo svaloch je rozdielna. Pečeňový glykogén slúži hlavne na dopĺňanie glukózy do krvi. Pri poklese hladiny glukózy v krvi sa spúšťajú degradačné systémy pečene, štiepia glykogén na voľnú glukózu a tá sa uvoľňuje do obehu. Naopak, pri dostatočne vysokej hladine glukózy v krvi, prebieha intenzívna tvorba glykogénu. Riadenie tohto procesu zabezpečujú hormóny inzulín a glukagón. 

Svalový glykogén ma odlišné využitie. Tvorí iba jedno percento svalovej hmoty, no vzhľadom na celkovú hmotnosť svalov sa ho nachádza v organizme viac ako pečeňového glykogénu. Svalový glykogén sa nemôže využiť na zvýšenie hladiny glukózy v krvi, a preto je zdrojom energie iba pre svalové bunky. 



Sebe lekárom 2023
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky