Metylácia DNA je proces, kedy sa na určité sekvencie DNA naviažu metylové skupiny (CH3) a ovplyvňujú činnosť DNA bez toho, aby sa menila štruktúra (poradie nukleotidov DNA). Opačný proces je demetylácia, kedy sa metylové skupiny z určitých miest na molekule DNA naopak odstránia.
Metylácia a demetylácia DNA hrá dôležitú úlohu pri vypínaní (inaktivácii) alebo zapínaní (aktivácii) špecifických génov potrebných pre bunku v danom čase, pri bunkovej diferenciácii alebo počas vývoja celého organizmu. Miesto, kam metylové skupiny na DNA nasadnú, a teda aj gény, ktorých prejav zablokujú, môžu ovplyvniť rôzne vonkajšie faktory.
Metylácia môže viesť k úplnej odlišnosti jedincov s identickou genetickou výbavou. Príkladom je včelia kráľovná a robotnica, ktorých gény sú úplne identické, ale líšia sa rozdielnou metyláciou génov. Rozdiely v počte metylovaných génov u včiel spôsobuje ich rozdielna výživa. Potrava je teda jedným z vonkajších faktorov, ktoré môžu naštartovať metyláciu DNA, a tak ovplyvniť vzhľad a funkčné zaradenie organizmu.
Zmenou výživy možno gény aj demetylovať a naštartovať aktiváciu dočasne nefunkčných génov. Napríklad pravidelné pitie malého množstva červeného vína umožňuje vďaka prítomnosti resveratrolu aktiváciu génov podieľajúcich sa na antioxidačných procesoch.