Glukóza, cholesterol
Glukóza (GLU)
Hodnota zachytáva hladinu glukózy v sére nalačno.
Normálna hodnota
4 - 5,5 mmol/l
Zvýšená hodnota
cukrovka, ochorenie pankreasu, pečene, štítnej žľazy, nadobličiek, poruchy metabolizmu
Znížená hodnota
hladovanie, fyzická námaha, predávkovanie liekmi na cukrovku, ochorenia pečene, nadobličiek
Cholesterol (CHOL)
Hodnota zachytáva celkovú hladinu cholesterolu no dôležité sú aj podiely LDL a HDL.
Normálna hodnota
< 5,17 mmol/l
Zvýšená hodnota
zvýšené riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení
Znížená hodnota
ťažké ochorenia pečene, nádorové a chronické ochorenia
LDL cholesterol
LDL cholesterol (zlý cholesterol) je najúčinnejším ukazovateľom zvýšeného rizika kôrnatenia tepien.
Normálna hodnota
1 - 3 mmol/
Zvýšená hodnota
zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení
HDL cholesterol
HDL cholesterol (dobrý cholesterol) naopak telo pred kôrnatením ciev chráni.
Normálna hodnota
muži 1 - 2 mmol/, ženy 1,2 - 2,2 mmol/
Triacylglyceroly (TAG)
Koncentrácia triacylglycerolov v krvi sa v priebehu dňa mení, po jedle sú hodnoty výrazne vyššie.
Normálna hodnota
0,4 - 1,7 mmol/l
Zvýšená hodnota
poruchy tukového metabolizmu, cukrovku 2. typu
Znížená hodnota
hladovanie, pokročilé štádium ochorenia pečene a chronických ochorení