Makroživiny

Poznáte význam a úlohu základných živín, ktoré v strave prijímate? Každá z nich má pri zabezpečovaní správneho fungovania organizmu svoju úlohu. Pri ich kategorizácii sa berie do úvahy hlavne výživová hodnota (obsah živín) a energetická hodnota (schopnosť dodať organizmu energiu).

Makroživiny
sú také živiny, ktoré telo využíva a potrebuje vo veľkom množstve. Organizmu dodávajú aj energiu, teda okrem výživovej majú aj energetickú hodnotu. Tri hlavné makroživiny sú bielkoviny, sacharidy a tuky. Medzi makroživiny sa niekedy počíta aj voda a vláknina, lebo aj tie organizmus potrebuje vo veľkom množstve, a to aj napriek tomu, že nedodávajú energiu (nemajú energetickú hodnotu). 

Bielkoviny

Bielkoviny alebo proteíny slúžia ako základná stavebná jednotka - pomáhajú vytvárať nové tkanivá, napr. svalové. Sú dôležité pri budovaní svalovej hmoty, ale aj pri chudnutí (lebo svaly spotrebujú viac energie ako tuk - chudnutie potom napreduje rýchlejšie).Hlavným zdrojom bielkovín sú živočíšne produkty, netreba však zabúdať ani na rastlinné zdroje.


Bielkoviny prijaté v strave sa v organizme štiepia na aminokyseliny. Zjednodušene povedané - telo ich pospája do proteínov, ktoré práve potrebuje na svoju činnosť. Existuje asi 20 druhov aminokyselín a 8 z nich sú tzv. esenciálne aminokyseliny, tzn. aminokyseliny, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje, ale nevie si ich sám vyrobiť. Ostatné aminokyseliny si telo vie vyrobiť. 

Bielkoviny sa dajú získať z živočíšnych aj rastlinných zdrojov. Ideálne je ich vyvážene kombinovať. Nie je dobré ich prijímať výlučne zo živočíšnych zdrojov, hoci tie sú asi najpriamočiarejšie a najjednoduchšie. Ak patríte medzi vegetariánov, musíte si dávať pozor na to, aby ste prijímali prijímali dostatok esenciálnych aminokyselín. To dosiahnete kombinovaním obilnín a strukovín, prípadne konzumáciou tzv. úplných zdrojov rastlinných bielkovín, ktoré ich obsahujú - konopné semienka, semienka chia, quinoa, pohánka, spirulina a sója.

Cukry

Cukry (sacharidy) sú najpohotovejším zdrojom energie pre organizmus, zároveň sa však podieľajú na stavebnom procese v tele. Existujú rôzne druhy sacharidov, najznámejšie je rozdelenie na jednoduché (monosacharidy) a zložené alebo komplexné (polysacharidy). Pri športovaní a chudnutí sa odporúča hlavne konzumácia polysacharidov - efektívne doplnia vynaloženú energiu, ale majú nižší glykemický index a do krvi sa dostávajú pomalšie ako monosacharidy. Zjednodušene povedané - na ich spracovanie sa musí vylúčiť menšie množstvo inzulínu a nestihnú sa zmeniť na tukové zásoby, lebo telo ich využije ako zdroj energie.Sacharidy sú hlavnou zložkou cestovín, zeleniny, pečiva, zemiakov a ovocia.

Tuky

Tuky alebo lipidy môžu byť rastlinného alebo živočíšneho pôvodu a sú to látky nerozpustné vo vode a slúžia hlavne ako zdroj energie. Okrem toho sa však podieľajú na stavebných procesoch v organizme, tvoria súčasť bunkových membrán a zabezpečujú množstvo dôležitých úloh, ako napr. prenos nervových vzruchov, prenos dôležitých látok a rozpúšťanie vo vode nerozpustných látok, ako napr. vitamíny A, D, E, K alebo rôzne hormóny. 

V minulosti boli tuky často označované za príčinu priberania a rôznych ochorení. Dnes sa však vie, že v správnom množstve a pomere sú pre organizmus nevyhnutné a ani pri chudnutí sa im netreba vyhýbať. Práve naopak. Tuky nájdete v olejoch, tuhých tukoch, orechoch, olivách alebo semienkach.

Okrem rozdelenia na základe pôvodu (rastlinné a živočíšne tuky) sa často spomína aj kategorizácia na základe typu mastných kyselín, ktoré obsahujú. V tom prípade hovoríme o nasýtených, nenasýtených a trans-nasýtených tukoch (mastných kyselinách). Z nich najškodlivejšie sú trans-nasýtené tuky (nazývané aj trans-mastné), ktoré vznikajú ako vedľajší proces tzv. hydrogenizácie (stužovania) rastlinných tukov. Tým sa treba úplne vyhýbať. 

Nasýtené tuky sa nachádzajú hlavne v živočíšnych potravinách, nenasýtené zase hlavne v rastlinnej strave. Tradične sa presadzoval názor, že nasýtené tuky sú veľmi škodlivé pre zdravie, zvyšujú hladinu cholesterolu a spôsobujú kardiovaskulárne a iné ochorenia. Dnes sa však tieto poznatky prehodnocujú. Ukazuje sa, že omnoho dôležitejší ako typ mastnej kyseliny je pomer jednotlivých druhov v našej strave. Nič teda nepokazíte, ak sa na začiatok zameriate na pestrosť tukov v strave a budete sa snažiť kombinovať rastlinné a živočíšne tuky rôznych druhov.

Sebe lekárom 2023
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky