Makroživiny
Poznáte význam a úlohu základných živín, ktoré v strave prijímate? Každá z nich má pri zabezpečovaní správneho fungovania organizmu svoju úlohu. Pri ich kategorizácii sa berie do úvahy hlavne výživová hodnota (obsah živín) a energetická hodnota (schopnosť dodať organizmu energiu).
Makroživiny sú také živiny, ktoré telo využíva a potrebuje vo veľkom množstve. Organizmu dodávajú aj energiu, teda okrem výživovej majú aj energetickú hodnotu. Tri hlavné makroživiny sú bielkoviny, sacharidy a tuky. Medzi makroživiny sa niekedy počíta aj voda a vláknina, lebo aj tie organizmus potrebuje vo veľkom množstve, a to aj napriek tomu, že nedodávajú energiu (nemajú energetickú hodnotu).
Bielkoviny
Bielkoviny alebo proteíny slúžia ako základná stavebná jednotka - pomáhajú vytvárať nové tkanivá, napr. svalové. Sú dôležité pri budovaní svalovej hmoty, ale aj pri chudnutí (lebo svaly spotrebujú viac energie ako tuk - chudnutie potom napreduje rýchlejšie).Hlavným zdrojom bielkovín sú živočíšne produkty, netreba však zabúdať ani na rastlinné zdroje.
Bielkoviny prijaté v strave sa v organizme štiepia na aminokyseliny. Zjednodušene povedané - telo ich pospája do proteínov, ktoré práve potrebuje na svoju činnosť. Existuje asi 20 druhov aminokyselín a 8 z nich sú tzv. esenciálne aminokyseliny, tzn. aminokyseliny, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje, ale nevie si ich sám vyrobiť. Ostatné aminokyseliny si telo vie vyrobiť.
Bielkoviny sa dajú získať z živočíšnych aj rastlinných zdrojov. Ideálne je ich vyvážene kombinovať. Nie je dobré ich prijímať výlučne zo živočíšnych zdrojov, hoci tie sú asi najpriamočiarejšie a najjednoduchšie. Ak patríte medzi vegetariánov, musíte si dávať pozor na to, aby ste prijímali prijímali dostatok esenciálnych aminokyselín. To dosiahnete kombinovaním obilnín a strukovín, prípadne konzumáciou tzv. úplných zdrojov rastlinných bielkovín, ktoré ich obsahujú - konopné semienka, semienka chia, quinoa, pohánka, spirulina a sója.
Cukry
Cukry (sacharidy) sú najpohotovejším zdrojom energie pre organizmus, zároveň sa však podieľajú na stavebnom procese v tele. Existujú rôzne druhy sacharidov, najznámejšie je rozdelenie na jednoduché (monosacharidy) a zložené alebo komplexné (polysacharidy). Pri športovaní a chudnutí sa odporúča hlavne konzumácia polysacharidov - efektívne doplnia vynaloženú energiu, ale majú nižší glykemický index a do krvi sa dostávajú pomalšie ako monosacharidy. Zjednodušene povedané - na ich spracovanie sa musí vylúčiť menšie množstvo inzulínu a nestihnú sa zmeniť na tukové zásoby, lebo telo ich využije ako zdroj energie.Sacharidy sú hlavnou zložkou cestovín, zeleniny, pečiva, zemiakov a ovocia.
Tuky
Tuky alebo lipidy môžu byť rastlinného alebo živočíšneho pôvodu a sú to látky nerozpustné vo vode a slúžia hlavne ako zdroj energie. Okrem toho sa však podieľajú na stavebných procesoch v organizme, tvoria súčasť bunkových membrán a zabezpečujú množstvo dôležitých úloh, ako napr. prenos nervových vzruchov, prenos dôležitých látok a rozpúšťanie vo vode nerozpustných látok, ako napr. vitamíny A, D, E, K alebo rôzne hormóny.
V minulosti boli tuky často označované za príčinu priberania a rôznych ochorení. Dnes sa však vie, že v správnom množstve a pomere sú pre organizmus nevyhnutné a ani pri chudnutí sa im netreba vyhýbať. Práve naopak. Tuky nájdete v olejoch, tuhých tukoch, orechoch, olivách alebo semienkach.
Okrem rozdelenia na základe pôvodu (rastlinné a živočíšne tuky) sa často spomína aj kategorizácia na základe typu mastných kyselín, ktoré obsahujú. V tom prípade hovoríme o nasýtených, nenasýtených a trans-nasýtených tukoch (mastných kyselinách). Z nich najškodlivejšie sú trans-nasýtené tuky (nazývané aj trans-mastné), ktoré vznikajú ako vedľajší proces tzv. hydrogenizácie (stužovania) rastlinných tukov. Tým sa treba úplne vyhýbať.
Nasýtené tuky sa nachádzajú hlavne v živočíšnych potravinách, nenasýtené zase hlavne v rastlinnej strave. Tradične sa presadzoval názor, že nasýtené tuky sú veľmi škodlivé pre zdravie, zvyšujú hladinu cholesterolu a spôsobujú kardiovaskulárne a iné ochorenia. Dnes sa však tieto poznatky prehodnocujú. Ukazuje sa, že omnoho dôležitejší ako typ mastnej kyseliny je pomer jednotlivých druhov v našej strave. Nič teda nepokazíte, ak sa na začiatok zameriate na pestrosť tukov v strave a budete sa snažiť kombinovať rastlinné a živočíšne tuky rôznych druhov.
