Tuky (lipidy)
Tuky (lipidy) sú zlúčeniny rastlinného a živočíšneho pôvodu, nerozpustné vo vode. Oleje, tuky, niektoré vitamíny a hormóny, ako aj väčšina nebielkovinových zložiek bunkových membrán sú lipidy.
Význam tukov
Tuky zastupujú v tele viaceré dôležité, pre život nevyhnutné funkcie:
- sú zdrojom a zásobou energie - sú energeticky najbohatšie makroživiny
- sú súčasťou bunkových membrán a sú nevyhnutné pre prenos nervových vzruchov (nervové tkanivá obsahujú až 40% tukov)
- plnia ochrannú funkciu - obaľujú niektoré orgány (napr. obličky) a chránia ich pred mechanickým poškodením, podkožný tuk zase predstavuje izolačnú vrstvu
- sú rozpúšťadlom významných látok - vitamínu A, D, E, K, steroidných hormónov, liečiv a iných látok nerozpustných vo vode
- niektoré tuky majú úlohu ako signálne molekuly - fungujú ako hormóny, mediátory a rastové faktory
Delenie tukov
Tuky rozdeľujeme podľa zložitosti na:
Jednoduché tuky
Medzi jednoduché tuky sa zaraďujú vyššie karboxylové kyseliny, triacylglyceroly a cholesterol.
Zložené tuky
Medzi zložené tuky sa zaraďujú lipoproteíny (HDL, LDL, IDL, VLDL, chilomikróny), fosfolipidy a glykolipidy.
Odvodené tuky
K odvodeným tukom patria napríklad steroidy.
Vyššie karboxylové kyseliny
Vyššie karboxylové kyseliny sú zlúčeniny, charakterizované karboxylovou skupinou - COOH. V prírode sa nachádzajú zriedka vo voľnej forme, zväčša sú súčasťou lipidov. Vyššie karboxylové kyseliny sa delia na:
Nasýtené mastné kyseliny
Nasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú predovšetkým v živočíšnej strave a v nezdravých tukoch. Ich vysoká konzumácia nie je zdraviu prospešná, spôsobuje zvyšovaniu hladiny cholesterolu a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Medzi nasýtené mastné kyseliny patrí kyseliny palmitová a kyselina stearová. Medzi potraviny s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín patria vyprážané jedlá, tučné mäso, údeniny, maslo, masť, slanina a ďalšie potraviny. Ak si chcete zachovať vaše zdravie, je dôležité sa týmto potravinám vyvarovať.
Nenasýtené mastné kyseliny
Nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú v zdravých tukoch - rastlinných olejoch, avokáde, semenách, orechoch, olivách, rybách a podobne. Sú zdraviu prospešné a chránia pred vznikom kardiovaskulárnych a iných ochorení. Je dôležité zaradiť ich do jedálnička a konzumovať ich vo zvýšenej miere.
Triacylglyceroly
Triacylglyceroly sú zlúčeniny vyšších mastných kyselín a glycerolu. Plnia funkciu zásobárne energie a sú najrozšírenejšou skupinou tukov. Tuky a oleje sú zmesi jednoduchých a zložených triacylglycerolov, líšiace sa prítomnosťou mastných kyselín (nasýtené, nenasýtené). Triacylglyceroly sú vo vode nerozpustné a krvou sa prenášajú pomocou lipoproteínov (LDL, HDL, VLDL, chylomikróny).
Živočíšne tuky
Živočíšne tuky sú uložené v podkožnom tkanive a v oblasti obličiek. Prevládajú v nich nasýtené mastné kyseliny. Ľudský tuk je pri telesnej teplote takmer tekutý a žlto sfarbený. Obsahuje najmä kyselinu palmitovú, stearovú a olejovú.
Rastlinné oleje
Rastlinné oleje sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny a vyskytujú sa predovšetkým v semenách a niektorých plodoch.
Fosfolipidy
Fosfolipidy sú lipidy, tvoriace základnú zložku bunkových membrán. Bunková membrána je vďaka obsahu fosfolipidom selektívne priepustná a elastická. Dovoľuje prienik všetkých potrebných látok, ale zabraňuje prieniku nežiadúcich látok. Okrem toho sú fosfolipidy súčasťou žlče. Po požití potravy bohatej na tuky, sú žlčou vylučované do čreva, kde napomáhajú emulgácii a tráveniu tukov.
Lipoproteíny
Lipoproteíny vznikajú spájaním lipidov so špecifickými bielkovinami. Vyskytujú sa vo všetkých bunkách ako súčasť bunkových membrán. Nachádzajú sa tiež v cytoplazme buniek, krvnej plazme a vaječnom žĺtku. Z medicínskeho hladiska sú dôležité predovšetkým lipoproteíny, nachádzajúce sa v krvnej plazme. Lipoproteíny krvnej plazmy sú transportné systémy pre nerozpustné tuky.
Lipoproteíny krvnej plazmy
Lipoproteíny krvnej plazmy zabezpečujú prenos vstrebaných tukov. Vznikajú čiastočne v črevných bunkách, no ich podstatná časť vzniká v pečeni. Delia sa podľa hustoty. Poznáme 4 základné lipoproteíny krvnej plazmy:
Chilomikróny
Chilomikróny sú najväčšie lipoproteíny s najnižšou hustotou. Vznikajú v črevných bunkách a transportujú tukové zložky potravy z čreva cez črevnú lymfu do krvného obehu. Obsahujú 85 % triacyglycerolov, 5 % esterov cholesterolu, 3% volného cholesterolu a 9% fosfolipidov.
VLDL
VLDL sú lipoproteíny s veľmi nízkou hustotou. Vznikajú v pečeni a transportujú tuky z pečeňových buniek do buniek periférie. Obsahujú 65% triacyglycerolov a asi 25 % esterov cholesterolu.
LDL
LDL sú lipoproteíny s nízkou hustotou. Vznikajú z VLDL postupným štiepením triacylglycerolov a predstavujú transportnú formu cholesterolu pre periférne tkanivá. LDL sú najdôležitejším rizikovým faktorom vzniku aterosklerózy.
HDL
HDL sú lipoproteíny s vysokou hustotou. Sú najmenšie z lipoproteínových častíc a obsahujú až 55% bielkovín. Transportujú nadbytočný cholesterol z periférnych buniek do pečene, kde sa premieňa na žlčové kyseliny. HDL vďaka tomuto pôsobeniu, pôsobí na rozdiel od LDL ochranne pred vznikom aterosklerózy.