Tuky (lipidy)

Tuky (lipidy) sú zlúčeniny rastlinného a živočíšneho pôvodu, nerozpustné vo vode. Oleje, tuky, niektoré vitamíny a hormóny, ako aj väčšina nebielkovinových zložiek bunkových membrán sú lipidy.


Význam tukov

Tuky zastupujú v tele viaceré dôležité, pre život nevyhnutné funkcie:

-  sú zdrojom a zásobou energie - sú energeticky najbohatšie makroživiny

-  sú súčasťou bunkových membrán a sú nevyhnutné pre prenos nervových vzruchov (nervové tkanivá obsahujú až 40% tukov)

-  plnia ochrannú funkciu - obaľujú niektoré orgány (napr. obličky) a chránia ich pred mechanickým poškodením, podkožný tuk zase predstavuje izolačnú vrstvu

- sú rozpúšťadlom významných látok - vitamínu A, D, E, K, steroidných hormónov, liečiv a iných látok nerozpustných vo vode 

-  niektoré tuky majú úlohu ako signálne molekuly - fungujú ako hormóny, mediátory a rastové faktory


Delenie tukov

Tuky rozdeľujeme podľa zložitosti na:

Jednoduché tuky 

Medzi jednoduché tuky sa zaraďujú vyššie karboxylové kyseliny, triacylglyceroly a cholesterol.

Zložené tuky

Medzi zložené tuky sa zaraďujú lipoproteíny (HDL, LDL, IDL, VLDL, chilomikróny), fosfolipidy a glykolipidy.

Odvodené tuky

K odvodeným tukom patria napríklad steroidy. 


Vyššie karboxylové kyseliny

Vyššie karboxylové kyseliny sú zlúčeniny, charakterizované karboxylovou skupinou - COOH. V prírode sa nachádzajú zriedka vo voľnej forme, zväčša sú súčasťou lipidov. Vyššie karboxylové kyseliny sa delia na:


Nasýtené mastné kyseliny

Nasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú predovšetkým v živočíšnej strave a v nezdravých tukoch. Ich vysoká konzumácia nie je zdraviu prospešná, spôsobuje zvyšovaniu hladiny cholesterolu a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Medzi nasýtené mastné kyseliny patrí kyseliny palmitová a kyselina stearová. Medzi potraviny s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín patria vyprážané jedlá, tučné mäso, údeniny, maslo, masť, slanina a ďalšie potraviny. Ak si chcete zachovať vaše zdravie, je dôležité sa týmto potravinám vyvarovať.


Nenasýtené mastné kyseliny

Nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú v zdravých tukoch - rastlinných olejoch, avokáde, semenách, orechoch, olivách, rybách a podobne. Sú zdraviu prospešné a chránia pred vznikom kardiovaskulárnych a iných ochorení. Je dôležité zaradiť ich do jedálnička a konzumovať ich vo zvýšenej miere.


Triacylglyceroly

Triacylglyceroly sú zlúčeniny vyšších mastných kyselín a glycerolu. Plnia funkciu zásobárne energie a sú najrozšírenejšou skupinou tukov. Tuky a oleje sú zmesi jednoduchých a zložených triacylglycerolov, líšiace sa prítomnosťou mastných kyselín (nasýtené, nenasýtené). Triacylglyceroly sú vo vode nerozpustné a krvou sa prenášajú pomocou lipoproteínov (LDL, HDL, VLDL, chylomikróny).


Živočíšne tuky

Živočíšne tuky sú uložené v podkožnom tkanive a v oblasti obličiek. Prevládajú v nich nasýtené mastné kyseliny. Ľudský tuk je pri telesnej teplote takmer tekutý a žlto sfarbený. Obsahuje najmä kyselinu palmitovú, stearovú a olejovú.

Rastlinné oleje

Rastlinné oleje sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny a vyskytujú sa predovšetkým v semenách a niektorých plodoch.



Fosfolipidy

Fosfolipidy sú lipidy, tvoriace základnú zložku bunkových membrán. Bunková membrána je vďaka obsahu fosfolipidom selektívne priepustná a elastická. Dovoľuje prienik všetkých potrebných látok, ale zabraňuje prieniku nežiadúcich látok. Okrem toho sú fosfolipidy súčasťou žlče. Po požití potravy bohatej na tuky, sú žlčou vylučované do čreva, kde napomáhajú emulgácii a tráveniu tukov.


Lipoproteíny

Lipoproteíny vznikajú spájaním lipidov so špecifickými bielkovinami. Vyskytujú sa vo všetkých bunkách ako súčasť bunkových membrán. Nachádzajú sa tiež v cytoplazme buniek, krvnej plazme a vaječnom žĺtku. Z medicínskeho hladiska sú dôležité predovšetkým lipoproteíny, nachádzajúce sa v krvnej plazme. Lipoproteíny krvnej plazmy sú transportné systémy pre nerozpustné tuky.


Lipoproteíny krvnej plazmy

Lipoproteíny krvnej plazmy zabezpečujú prenos vstrebaných tukov. Vznikajú čiastočne v črevných bunkách, no ich podstatná časť vzniká v pečeni. Delia sa podľa hustoty. Poznáme 4 základné lipoproteíny krvnej plazmy:


Chilomikróny

Chilomikróny sú najväčšie lipoproteíny s najnižšou hustotou. Vznikajú v črevných bunkách a transportujú tukové zložky potravy z čreva cez črevnú lymfu do krvného obehu. Obsahujú 85 % triacyglycerolov, 5 % esterov cholesterolu, 3% volného cholesterolu a 9% fosfolipidov.

VLDL 

VLDL sú lipoproteíny s veľmi nízkou hustotou. Vznikajú v pečeni a transportujú tuky z pečeňových buniek do buniek periférie. Obsahujú 65% triacyglycerolov a asi 25 % esterov cholesterolu.

LDL 

LDL sú lipoproteíny s nízkou hustotou. Vznikajú z VLDL postupným štiepením triacylglycerolov a predstavujú transportnú formu cholesterolu pre periférne tkanivá. LDL sú najdôležitejším rizikovým faktorom vzniku aterosklerózy.

HDL 

HDL sú lipoproteíny s vysokou hustotou. Sú najmenšie z lipoproteínových častíc a obsahujú až 55% bielkovín. Transportujú nadbytočný cholesterol z periférnych buniek do pečene, kde sa premieňa na žlčové kyseliny. HDL vďaka tomuto pôsobeniu, pôsobí na rozdiel od LDL ochranne pred vznikom aterosklerózy.

 

Krvné lipidy a ateroskleróza

Ateroskleróza je chorobný proces, pri ktorom dochádza k upchávaniu ciev vplyvom hromadenia tukových nánosov v cievnej stene. Vysoká hladina cholesterolu spôsobuje, že jeho nadbytok sa ukladá v stene ciev. Ukladanie cholesterolu v stenách ciev má za následok ich upchávanie. Ateroskleróza predstavuje závažné srdcovo - cievne riziko. Má za následok vznik srdcového infarktu, trombózy, pľúcnej embólie a cievnej mozgovej príhody.


HDL a LDL cholesterol a ateroskleróza

Na posúdenie rizika aterosklerózy sa vykonáva vyšetrenie krvných lipidov. Dôležitými parametrami sú hodnoty krvných lipidov HDL a LDL. HDL pôsobí proti vzniku aterosklerózy ochranne, LDL naopak predstavuje aterosklerotické riziko. 

Dôležitý je pomer HLD k LDL, kedy by mal HDL prevažovať. Ak vyšetrenie krvných lipidov odhalí vysokú hladinu LDL, ktorá prevažuje a nízku hladinu HDL, je dôležité začať s opatreniami voči ochrane pred vznikom aterosklerózy. To znamená kompletná zmena životného štýlu, pravidelný pohyb a úprava stravy - nahradenie nezdravých nasýtených tukov zdravými nenasýtenými tukmi.



Prevencia aterosklerózy

Lieky znižujúce hladinu krvných lipidov (statíny, fibráty) iba záplatou, ktorou sa nerieši základný problém a majú veľa nežiadúcich účinkov. Akonáhle ich prestanete užívať, nastáva riziko rozvoja trombózy, srdcového infarktu, pľúcnej embólie a cievnej mozgovej príhody. Jediným spôsobom ako zabrániť upchávaniu ciev je starať sa o svoje telo, jesť zdravo, vyhýbať sa nezdravým jedlám, cholesterolu a nenasýteným tukom, jesť zdravé tuky a pravidelne cvičiť.


Steroidy

Steroidy

Steroidy sú organické molekuly, vyskytujúce sa u ľudí, rastlín, živočíchov, kvasiniek, plesní i baktérií. Podľa biologickej funkcie sa delia na steroly (cholesterol), žlčové kyseliny, steroidové hormóny, kalciferoly (vitamín D) a ďalšie steroidy.

Cholesterol 

Cholesterol je najrozšírenejším steroidom. Spolu s fosfolipidmi je súčasťou biologických membrán. Vyskytuje sa v lipoproteínoch, ktoré ho transportujú v krvnej plazme, ale aj v myelínových pošvách nervových buniek, zabezpečujúcich prenos nervových vzruchov a krvnej plazme. Je substrátom pre tvorbu ďalších steroidov. Je prekurzorom všetkých steroidových hormónov a žlčových kyselín. 


Nadmerný obsah cholesterolu spôsobuje jeho hromadenie v stenách ciev a to má za následok nebezpečenstvo rozvoja aterosklerózy. Pri niektorých ochoreniach žlčníka sa nachádza v žlčových kameňoch.


Žlčové kyseliny 

Žlčové kyseliny sa nachádzajú v žlči. Tvoria sa v pečeni z cholesterolu, uskladňujú sa a koncentrujú v žlčníku, odkiaľ sa uvoľňujú do dvanástnika a tenkého čreva, kde umožňujú trávenie tukov. Medzi základné žlčové kyseliny patria kyselina cholová a kyselina deoxycholová.


Steroidové hormóny

K steroidom patria i hormóny. Medzi steroidové hormóny sa zaraďujú pohlavné hormóny - estrogény, progesterón, testosterón a hormóny kôry nadobličky (kortizol a aldosterón). Prekurzorom steroidových hormónov je cholesterol.


Vitamin D (kalciferol)

Vitamin D patrí medzi steroidy a je odvodený od cholesterolu. V pokožke sa nachádza steroidová zlúčenia, ktorá sa pôsobením slnečného žiarenia aktivuje a premieňa na vitamín D.


Eikozanoidy

Eikozanoidy sú tukové látky, ktoré majú pri veľmi nízkych koncentráciách významné fyziologické účinky. Fungujú ako regulátory rôznych procesov v bunkách, sú prenášané krvou a pôsobia na tkanivá organizmu. Ovplyvňujú funkciu pohlavného, tráviaceho, dýchacieho, kardiovaskulárneho systému a ďalších.


Biologické funkcie

Eikozanoidy sprostredkovávajú nasledovné deje:

-  zápalovú reakciu - sprostredkovávajú vznik zápalovej reakcie, pri reumatoidnych zápaloch, zápaloch oka a kože

-  vazodilatáciu - spôsobujú rovnako rozťahovanie ciev, čím znižujú krvný tlak

-  pocit bolesti a horúčku

-  sťahy hladkej svaloviny (pôrodné sťahy, srdcové záchvaty)

-  vplývajú na reguláciu spánku a bdenia


Medzi eikozanoidy sa zaraďujú prostaglandíny, tromboxány (produkované v krvných doštičkách) a leukotriény (produkované v bielych krvinkách). Nesteroidné lieky s protizápalovým účinkom (acylpyrín) blokujú tvorbu eikozanoidov.


Sebe lekárom 2023
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky