Vysoká hladina krvných tukov
Definícia
Vysoké hladiny krvných tukov spôsobujú kôrnatenie tepien a vznik kardiovaskulárnych ochorení, predovšetkým infarktu srdcového svalu, anginy pectoris, náhlej cievnej mozgovej príhody a ochorení ciev. Udržiavanie správnych hodnôt krvných tukov je pre zdravie extrémne dôležité. Bežne sa hodnotí hladina cholesterolu LDL a HDL a hladina triacylglycerolov.
Príčina ochorenia
Príčinou vysokej hladiny krvných tukov je nezdravý životný štýl - nezdravá strava (nadbytok nezdravých tukov a cukrov) a nedostatok zdravej pohybovej aktivity (absencia cvičenia). Tieto faktory vedú k hromadeniu nezdravých tukov v tele. LDL cholesterol a triacylglyceroly pôsobia proaterogénne - podporujú chorobnú prestavbu ciev. HDL cholesterol pôsobí naopak antiaterogénne - zabraňuje poškodzovaniu ciev a slúži ako ochranný faktor. HDL sa označuje ako dobrý cholesterol a LDL ako zlý cholesterol.
Klinický obraz
Sprievodným znakom vysokej hladiny krvných tukov je obezita. Obezita je pri vysokej hladine krvných tukov klasického typu alebo ide o štíhlu obezitu. Typicky je zloženie tela pri vysokej hladine krvných tukov nezdravé, nemá správny zdravý pomer jednotlivých zložiek a prevládajú tuky. Vysoká hladina krvných tukov môže byť sprevádzaná metabolickým syndrómom a srdcovo - cievnymi ochoreniami.
Diagnostika
Diagnóza sa stanovuje na základe biochemického vyšetrenia. Zdravé referenčné hodnoty sú: cholesterol: do 5 mmol/l, LDL cholesterol: 1,2 - 3,0 mmol/l, HDL cholesterol muži: 1,0 - 2,1 mmol/l, ženy: 1,2 - 2,7 mmol/l, triacylglyceroly: 0,45 - 1,7 mmol/l. U zdravého jedinca by mala byť hodnota HDL cholesterolu normálna alebo vyššia ako tabuľkové hodnoty a hodnota LDL cholesterolu a triacylglycerolov by nemala byť vyššia ako tabuľkové hodnoty. U jedinca, u ktorého došlo k chorobnej zmene hladín krvných tukov, sa pri biochemickom vyšetrení zistia vysoké hladiny LDL cholesterolu a triacylglycerolov. Hodnota HDL cholesterolu je nižšia alebo normálna.
Liečba
Liečba spočíva v úprave životosprávy. Je nutné nahradiť nezdravú stravu zdravou racionálnou stravou a pravidelne vykonávať dostatočné množstvo pohybovej aktivity. Z jedálnička je potrebné vylúčiť všetky nezdravé potraviny, predovšetkým nezdravé tuky (tučné mäso, slanina, živočíšne maslo) a cukry (spracované potraviny, jedlá s obsahom bieleho cukru, biele pečivo) a nahradiť ich zdravými potravinami. Zdravé tuky nájdeme v rastlinných olejoch, avokáde, orechoch a semenách, zdravé cukry v zelenine, ovocí a celozrnných výrobkoch. Treba dbať na dostatok bielkovín, vitamínov, minerálov a antioxidantov v strave a denne prijať aspoň 2 - 3 litre čistej vody. V prípade vysokého rizika kardiovaskulárnych komplikácií sa ako prevencia užívajú lieky korigujúce hladinu krvných tukov - statíny a fibráty. Farmakologická liečba ochorenie primárne nelieči, iba sa snaží zabrániť jeho komplikáciám.
Komplikácie
Najzávažnejšími komplikáciami vysokej hladiny krvných tukov sú srdcovo - cievne ochorenia, konkrétne ischemická choroba srdca, infarkt srdcového svalu a náhla cievna mozgová príhoda. Vysoká hladina krvných tukov urýchľuje rozvoj aterosklerózy ciev a ňou spôsobených ochorení. Vysoko rizikové z hľadiska srdcovo - cievnych komplikácii sú predovšetkým osoby s prítomnou ischemickou chorobou srdca, cukrovkou typu II a nezdravým životným štýlom (fajčenie, alkoholizmus, obezita). Srdcovo - cievne komplikácie vysokej hladiny krvných tukov patria medzi najčastejšie príčiny úmrtia.
Prevencia
Prevencia spočíva v zdravom životnom štýle, zahŕňajúcom zdravú racionálnu stravu a dostatočnú pohybovú aktivitu a v pravidelnom kontrolovaní hladiny krvných tukov, predovšetkým u rizikových pacientov (pozitívna rodinná alebo osobná anamnéza srdcovo - cievnych ochorení).